Sunday, November 7, 2010

ANGKARA FACEBOOK!


PELAJAR DI PUKUL RAKAN GARA-GARA MENCEROBOH AKAUN FACEBOOK

NENEK BERUSIA 68 TAHUN BERKAHWIN DENGAN JEJAKA 34 TAHUN SELEPAS BERKENALAN DI FACEBOOK

LELAKI AFRIKA PERDAYA WANITA HAMPIR RM400,000 SELEPAS TERPIKAT DENGAN KATA-KATA MANIS DI FACEBOOK
REMAJA MENYAMAN IBU SELEPAS AKAUN FACEBOOK MILIKNYA DISEKAT

SEORANG GADIS SAMAN RAKAN KERANA MEMALUKANNYA DI FACEBOOK

MENGHINA SULTAN JOHOR MENERUSI FACEBOOK
Ya! Itu antara berita-berita yang pernah disiarkan di akhbar tempatan mengenai salah guna laman web sosial, Facebook (FB). Pasti you all pernah membaca antara laporan media itu bukan? Bagi Mia, itu semua perkara biasa bagi teknologi masa kini. Sama ada ia digunakan di jalan yang betul atau pun menyongsang.

Mia antara jutaan pengguna FB (eh! Dengar citer Malaysia merupakan pengguna terbesar FB..betul ke?) sejak beberapa tahun yang lalu setelah diperkenalkan oleh adik Mia. Kata adik Mia, tak ‘in’ lah kalau takde FB... Sampaikan mak ayah Mia pun ada akaun FB (yang adik Mia kendalikan sendiri). Tapi Mia tak lah addict dengan FB ni, tak seperti ramai kengkawan Mia yang ralit menghadap FB tak kira waktu. Dengan handphone pun sibuk ber’facebooking’. Ada jugak yang ralit dengan pelbagai permainan di FB terutamanya Farmville. Oh! Mia tak suka nak layan games ni sebab kang takut tak buat keja lain, ralit sangat.

Sebenarnya Mia ada beberapa citer yang Mia simpan sendiri tentang FB ni. Citer yang Mia nak kasik tau kat you all.....

1) Mia ada ramai kawan pompuan yang dikenali secara realiti atau menerusi alam virtual (melalui Internet lah...). Ada ramai yang pakai tudung di luar, tapi kat FB memasing, ada plak togel di bahagian kepala.. siap ada yang sengaja tayang badan dengan hanya berbaju sleeveless.. alamak! Errkkk!!! No komen lah! Sendiri buat, sendiri tanggung!
2) Bebaru ni, ada sorang ex classmate Mia berciter, ayahnya jatuh cinta ngan kawan kepada kawan Mia ni! Mereka berkenalan di FB! Kawan Mia ni telah lama kematian ibu sejak usianya di alam gadis sunti. Jadi tak dinafikan ayahnya agak kesunyian tanpa teman. So kawan Mia ni tak kisahlah kalau ayahnya nak kawen lain. Katanya, kesian tengok ayahnya duduk sorang-sorang di rumah sebab semua anaknya bekerja jauh. So, masa balik raya baru-baru ni, ayah kawan Mia kata nak perkenalkan bakal ibu tiri la kononnya... Tup tup... terkejut semua anaknya bila wanita yang bakal menjadi suri dalam hidup ayahnya lebih kurang sebaya dengan mereka. So, kawan Mia ni seakan tak dapat nak terima hakikat dan kenyataan. Masakan tidak, wanita tersebut teman sepermainannya semasa kecik. Dah lah wanita tu muda 2 tahun dari dirinya! Tapi dah tak boleh nak buat apa, sebab ayahnya sibuk sangat nak kawen....jadi kenalah redha kan jugak dalam ketidakpaksaan!
3) Mia nak flash back jap.... awal tahun lalu, ada kengkawan sekolah rendah Mia bergaduh sesama sendiri kat FB Mia. Puncanya salah seorang dari mereka dengan selambanya mengutuk sorang pompuan ni (schoolmate Mia jugaklah..) kat gambar yang Mia upload. Lepas tu, ada pulak yang melayan.. Ada jugak yang jadik batu api sampaikan hal ni kat pompuan tu. Apa lagik..pompuan tu terus mengamuk sakan. Siap call Mia maki-maki (eh Mia upload pic jer.....malas nak campur sebenarnya) dan ugut nak saman kawan Mia tu. So Mia cakap lah kat dia, benda yang pada mulanya hanya guraua semata-mata terus menjadi melampau. So Mia delete la album tu. Malas nak panjang citer... Then pompuan tu tak puas hati. Dia dan konco-konconya kecoh ‘sekampung’ buat fitnah kat Mia dan geng Mia.. laaa...... macam perangai budak-budak! Umur dah lanjut tapi.... isy! Tapi sampai sekarang, takde plak dapat surat lawyer ke, polis call ke....alahaii...main ugut-ugut plak! Ada Mia kisah!
4) Mia cukup ‘prihatin’ dengan komen-komen dari frenlist berhubung dengan status Mia.. Percaya tak kalau Mia katakan, Mia pernah (banyak kali jugaklah) delete dan block fren yang bagi komen entah apa-apa entah. Ada tu sekadar menunjukkan simpati tapi dalam masa yang sama menjaja citer buruk di belakang Mia. Ada tu, tak tahu hal sebenar...tak tahu hujung pangkal, dengan ‘berhemahnya’ bagi komen yang sebenarnya takde kena mengena dengan maksud status Mia.. Jump into conclusion without nothing! Alahaiii.. poyo betul kan.. So Mia malas nak layan spesies sebegini..dari bikin menyemak kat FB Mia, baik disingkirkan terus... Bimbang parasit ini akan membiak tanpa habitat yang betul! Kan!
5) Emmm..belum masuk lagik frenlist (lelaki) yang sibuk cucuk jarum. Bila view profil mereka, tengok-tengok anak dah berderet! Alahaaaiii..... Tak reti nak cover line langsung dorang ni kan... ada hati nak jual ayat, jual saham.... Sorry lah.. Mia tak layan! Wrong numberrrr!

Sebenarnya banyak trilogi mengenai FB ni. Sama ada pengalaman Mia atau kengkawan lain. Malaslah nak citer semua... next time kay.... Bye! –ROGER & OUT-

Nota Kaki : Apa pun million thanks to FB kerana di gelanggang inilah Mia dapat keep in touch dengan ramai kengkawan lama, dapat kengkawan baru dan saling berhubungan dengan sanak saudara....

8 comments:

nurul asma putih said...

teruk nyerrrrrrrr

cHempaka dewi said...

walaweh!!!yang nenek kawin tu gempak gile!!! tak sangka nenek pon pndai teknologi!

miss dilla said...

perghh...
sebab facebook pon nenek tu boleh kawen ngan yg muda.

putra rz said...

tu la padahnye,kalo fb neh disalah gnakn

salwaismail said...

yeah, fb nih sbnarnya baik, tp ramai yg dah salah gunakan dia. mcm sorg kawan aku, ade org yg dah buat account palsu gnakan gmbar dia.

Shaheila Malek said...

nenek tu x leh blah ar..ahahah

pepol said...

fb ni ad baik dan ad buruk die..terpulang kt diri masing2 cmne nk manfaatkn ny...

NUR AIN AZMAN said...

Pergh, kerana facebook macam2 boleh jadi ya
dasyat gila yang nenek tua kawin tu
serius maju dan up to date nenek tu

caya lah!

:)

Post a Comment

 
Copyright L.A.D.Y M.I.A 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul . Premium Wordpress Themes | Premium Templates | Blogger Template