Sunday, August 1, 2010

SOALAN ORTODOKS? SORRY, TAK LAYAN!

Tadi Mia pergi majlis persandingan Zureen. Akhirnya kahwin jugak kawan Mia yang sorang ni. Yelah sudah sedekad menunggu lamaran jejaka pilihan hati. Pelbagai onak dan ranjau telah dilalui. Akhirnya ikatan pernikahan termeteri jugak. Mia tumpang gembira.

Bukan main meriah lagi majlisnya. Mia datang dengan mama dan papa. Yelah keluarga Zureen pun kenal dengan keluarga Mia. Kat sana, ramailah jumpa kengkawan lama. Dan sepeti biasalah, Mia dihujani soalan bila nak kawen! Mia Cuma tersengih sambil menjawab, “Insyaallah, kalau Allah sudah mengizinkan...”. Itu sajalah yang Mia dapat jawab. Lepas tu ada pulak yang tak puas hati dengan Mia, bagi spekulasi bertubi-tubi. Macam Mia ni terlalu memilihlah, sibuk sangat dengan kerjalah, dan ada yang paling hampehs kata Mia ni tak suka lelaki ke? Gosh!!! Gila ke apa.... nasib baik soalan itu bukan ditanya dihadapan mama dan papa. Mia dengan selamba (tapi panas hati) menjawab, “Kalau I tak suka lelaki, ada kena mengena dengan u all ke?”. Elisa, kawan baik Mia sempat membisik, “Isy, dorang ni tak sayang mulut ke?”. Yang best nya, Eddy, salah seorang kawan rapat Mia yang tolong menjawab, “Kalau aku ditanya macam tu, aku bagik jawapan pelempang sorang-sorang!” Mia senyum je. Bagi Mia, malas nak layan spekulasi-spekulasi sedemikian rupa. Lantak dorang lah!

Lepas itu, sorang lagi kawan rapat Mia, Sarah yang baru saja 6 bulan melangsungkan perkahwinan jugak diasak pertanyaan, “Bila nak dapat anak?’, “Dah 6 bulan kawen, takkan tak lekat lagik kot?”, “Kau pegilah check kat hospital, pasal apa tak mengandung lagi”. What the......!Merah padam muka Sarah dan suaminya, Zul, bila mendengar soalan-soalan ortodoks ini. Kesian Mia dengan dia orang. Sakit hati punya pasal, Mia tolong menjawab bagi pihak Sarah-Zul (biar pun dah macam-macam dorang jawab). “Yang u all sibuk sangat sampai camni, kenapa? Ni kan takdir Tuhan, bukan u all yang tentukan. Hello.... yang dah kawen beranak pinak pun, bukan bererti boleh hidup bahagia selamanya. So jagalah rumahtangga sendiri!” Ambik! Mia memang dah tahap geram!

Sangat geram! Bukannya apa...mengapa soalan-soalan ortodoks dan spekulasi tak masuk dek akal ini sering kali berlegar-legar di kalangan masyarakat kita? Yang belum kawen, pasti akan dapat soalan BILA NAK KAWEN? Yang dah kawen tapi belum dapat anak mesti dapat soalan BILA NAK ADA ANAK? Yang dah kawen dan dah ada anak, ada jugak soalan BILA NAK TAMBAH ANAK? Mengapa takde pulak soalan BILA NAK KAWEN LAGIK? (bagi yang lelaki) dan soalan yang paling orang takkan tanya, BILA NAK MATI?

Nota Kaki : Mati itu takdirkan? Ye. Takdir. Abis kawen, anak itu bukan takdir? Ingat, setiap antara kita ada perjalanan dan ketentuan takdir sendiri.

2 comments:

Wawa Zolkepli said...

pastuh kite tanya lek kat owg yg tanya tuh,
BILA NAK BENTI TANYA?
=)

MIA said...

wawa : bestlah idea awak...hehehe...

Post a Comment

 
Copyright L.A.D.Y M.I.A 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul . Premium Wordpress Themes | Premium Templates | Blogger Template