Thursday, July 8, 2010

HEY! AKU PUN BAYAR ROADTAX TAU!

Memang Mia nak lepas geram pagi-pagi ni. Sakitnya hatiiiiiii!!! Zureen dan Elisa banyak kali suruh Mia istighfar banyak-banyak. Bukannya apa...tadi masa on the ke ofis, Mia kena road bully! Jahat betul orang itu! Masa tu Mia tengah memandu di Jalan Mahameru, nak masuk ke KL lah. Dalam pukul 8am. Keadaan jalan agak sesak, yelah orang kan sibuk nak pergi kerja. Tiba-tiba ada sebuah kereta Toyota Accord ni ‘cocok’ kereta Mia dari belakang. Hellooo!! Tak nampak ke berduyun-duyun kereta kat depan Mia ni! Sabarlah sikit. Lepas tu dia siap bagi lampu tinggi pulak kat Mia. Mia buat tak tahu je sebab Mia dah tak boleh ke tepi, kereta penuh kat semua lane! Yang Mia hairan, nak kata dia dalam keadaan emergency, mengapa tak pasang double signal! Dalam 200 meter, terus jalan bertambah sesak dan langsung tak bergerak!

Mia pun teruslah tarik hand brake. Sempat jugak menjeling ke arah driver ‘takde sivik’ tu menerusi rear mirror. Nak tahu dia buat apa? Dia tunjukkan isyarat lucah ke arah Mia! Hampeehhss!! Menyirap darah dibuatnya. Mia buat tak tahu saja. Dan paling mencemaskan, mungkin kerana driver tu tak puas hati, dia terus turun kereta dan tendang pintu kereta Mia. Terkejut Mia dibuatnya. Takut pun ada. Walau pun tingkap Mia tutup rapat, tapi Mia masih dapat dengar lelaki gila tu maki hamun Mia. Mia terus capai digital camera dan rakam aksinya. Agaknya cuak melihat tindakan Mia, dia terus masuk kembali dalam keretanya. Mia juga sempat catat nombor plat keretanya. 5 minit kemudian, barulah laluan ok sedikit. Mia terus bergerak, walau pun tak boleh pecut laju.

Dalam masa yang sama, Mia terus hubungi Papa. Ops! Mia pakai handfree tau! Papa terus suruh Mia pergi ke balai polis berdekatan untuk buat report. Dan teruslah Mia tercangak-cangak mencari balai polis terdekat.

Sampai saja di balai polis **** (ops! Rahsiaaaa!), Mia terus buat report. Menggigil jugak kaki ni. Bukan sebab takutkan polis, tapi disebabkan kejadian tadi, Mia rasa trauma. Nasib baik Inspektor Roy (hensem tau you all) tenangkan Mia. Kemudian Papa datang ke balai tu, yelah..mesti dia risau dengan keadaan anak kesayangannya ni kan!

Isyy.. Mia nak nasihatkan semua pemandu di Malaysia ni, jadilah pemandu yang berhemah dan bertimbang rasa. Untuk apa jadik road bully, menyusahkan orang lain, silap hari bulan boleh didakwa tau! Bagi pendapat Mia, pemandu sedemikian lah antara penyebab utama kes kemalangan jalan raya termasuk yang menyebabkan kematian berlaku di negara kita. Ingat kawan-kawan, BERHATI-HATILAH DI JALAN RAYA! PANDU CERMAT, JIWA SELAMAT. INGATLAH INSAN TERSAYANG.

1 comments:

Wawa Zolkepli said...

hehhe!
mama wawa - kura-kura.
babah wawa - lipas kudung!
wawa? - xreti bwk kereta! =))

Post a Comment

 
Copyright L.A.D.Y M.I.A 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul . Premium Wordpress Themes | Premium Templates | Blogger Template